Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

Наръчник на бунтарката

Забавни съвети и мъдри мисли от успели жени

Автор: Бека Андерсън
Код на продукта:K-16
Наличност:В наличност
Превод: © Калина Момчева
Дизайн корица: © Морган Леони
Редактор: Симона Калева
Коректор: Анастасия Попова
Националност: Американска
Брой страници: 222
ISBN: 978-619-250-025-2
Главен редактор: Елена Можолич
Цена: 16,00лв.
Кол-во:

Резюме

Наръчник на бунтарката

 
Наръчник на бунтарката съдържа остроумни и вдъхновяващи мисли на успели жени за любовта, работата, майчинството, красотата и всичко останало. Забавните, дръзки и проникновени съвети, съчетани с вълнуващите житейски истории на авторките им, ще те мотивират да събудиш бунтарката в себе си и да поемеш съдбата си в ръце. 
От тази книга ще научиш:
Как да подобриш самочувствието си
Как да постигнеш баланс между личния живот и кариерата си
Как да се освободиш от негативността и съмненията
Как да изпълниш живота си с любов, щастие и удовлетворение
Наръчник на бунтарката е първата стъпка към по-положителна нагласа, към по-хубави сутрини, към едно ново aз, в чиято компания ще ти е приятно да се събуждаш.

 

Ако си като мен, значи винаги се опитваш да подобриш някоя страна на живота си или на личността си. Все пак никой не е съвършен – това е част от красотата на живота. Всеки греши, всеки има лоши навици, всеки понякога прави погрешни избори, но това е нормално. Дори е страхотно! Но ако искаш да продължаваш да се учиш и да работиш над себе си, вероятно не е добра идея да повтаряш все същото, което правиш години наред. Време е да опиташ нещо ново.

Отзиви (1)

Автор

Бека Андерсън произлиза от род на проповедници и учители от Охайо и Кентъки. Завършва „История на жените и половете“ и списва „Блогът на невероятните жени“. Запалена колекционерка на мисли, молитви и благословии, тя е част от Кръга за благодарност и състрадание, който се събира всеки месец по домове, църкви и книжарници. Бека Андерсън споделя своето вдъхновяващо творчество и съвети за добрини на сайта https://thedailyinspoblog.wordpress.com/.

Откъси

 

ВЪВЕДЕНИЕ

За утвържденията


Ако си като мен, значи винаги се опитваш да подобриш някоя страна на живота си или на личността си. Все пак никой не е съвършен – това е част от красотата на живота. Всеки греши, всеки има лоши навици, всеки понякога прави погрешни избори, но това е нормално. Дори е страхотно! Но ако искаш да продължаваш да се учиш и да работиш над себе си, вероятно не е добра идея да повтаряш все същото, което правиш години наред. Време е да опиташ нещо ново.
     Тук идва ролята на утвържденията. Утвържденията са позитивни твърдения, които изговаряш на глас всеки ден, за да си помогнеш да промениш нагласата си. Тези твърдения може да се отнасят до абсолютно всичко. Например, ако се опитваш да добиеш по-голямо самочувствие, може да си казваш нещо от рода на: „Самочувствието ми расте всеки ден“. Или пък, ако тъкмо си се разделила с приятеля си и искаш да изместиш вниманието си от любовния си живот (или липсата на такъв) върху кариерата си, то може да си казваш: „Ще се съсредоточа върху възможностите в кариерата си“ или „Аз съм напълно отдадена на работата си“. Всичко зависи от това какво желаеш да промениш – как искаш да промениш нагласата си и в крайна сметка живота си. 
Една от най-големите ползи от утвържденията е, че ни помагат да променим начина си на мислене – но това става постепенно. Няма просто да се събудиш една сутрин, да си кажеш, че отсега нататък ще си щастлива, и след това всеки ден от остатъка на живота ти да е най-прекрасният. (Е, най-вероятно няма да стане така, но от друга страна, всичко е възможно.) Ако обаче решиш да отделяш по пет минути всяка сутрин, за да застанеш пред огледалото, да се погледнеш в очите и да си кажеш, че си красив и способен човек, който ще постигне всичките си цели, ще забележиш, че след около две седмици ще започнеш да си вярваш. Може би ще престанеш да се чувстваш неловко всеки път, щом застанеш пред огледалото, или ще започнеш да забелязваш малките стъпки, които правиш по пътя към големите си цели. Тези стъпки ще са ти по-лесни сега, когато знаеш, наистина знаеш, че можеш да постигнеш всичко, което пожелаеш.
     Утвържденията не са вълшебни заклинания. Не може просто да си кажеш, че ще напредваш в кариерата си, и да седиш на стола всеки ден, докато гледаш тъмния екран на монитора – трябва да се трудиш здраво и да се възползваш от всяка възможност, която ти се удаде. Не може просто да си кажеш, че ще се отнасяш с повече любов към семейството си, а всъщност да ги игнорираш всеки път, когато общуваш с тях – трябва да ги изслушваш и да им отговаряш с търпение и разбиране. Ако не подкрепиш утвържденията с действия, животът ти няма да се промени особено. Това все пак е логично. Думите без съдържание са безполезни. Но утвържденията са първата стъпка към по-хубави сутрини, към по-добра нагласа – към едно ново аз, в чиято компания ще ти е приятно да се събуждаш. 


Спирка за утвърждения 


Във всяка глава от тази книга има малки раздели, които наричам „спирки за утвърждения“. На всяка спирка има няколко примерни утвърждения, които да използваш, за да поемеш по пътя към самоусъвършенстването.
     Не всяко утвърждение обаче е подходящо за всекиго. Ако например целта ти е да си щастлива без партньор, не трябва да казваш: „Ще се грижа за половинката си“, а „Щастлива съм и се вълнувам, че съм независима“. Ако желаеш да промениш кариерата си или да си намериш нова работа, не бива да казваш: „Доволна съм от работата си“, а „Мога да направя положителни промени“. Препоръчвам ти да извадиш старите си маркери или цветни химикалки и да отбележиш кои утвърждения искаш да използваш. Намери лепящи листчета в любимия си цвят и залепи някои от тях на огледалото в банята, на ръба на монитора си или на хладилника. Използвай само тези, които отразяват собствените ти цели. И остави тази книга на място, откъдето минаваш всеки ден, за да може да използваш нови утвърждения, докато целите ти се развиват и променят – също като теб. 


Без „ще се опитам“


Ще забележиш, че повечето от утвържденията в тази книга започват с „Аз съм“ или „Аз ще“, а не с „Аз искам“ или „Аз ще се опитам“. Това е така, защото, за да променим нагласата си, се налага да използваме силни думи. Ако кажеш: „Аз ще се опитам да бъда по-позитивна“, ще ти е по-лесно да се отметнеш от трудните промени. Ако заявиш: „Аз искам да вдъхновявам другите“, изричаш празни думи. Подобни твърдения не те насърчават, а те хващат в капана на старото ти аз. Нали и без това вече се опитваш да бъдеш по-позитивна? Да, затова четеш тази книга. И нали вече знаеш, че искаш да вдъхновяваш другите? Разбира се, че го знаеш. Ако не промениш мисленето си, няма да последва и никакво подобрение.
     Ако обаче кажеш: „Аз ще бъда по-позитивна“, по този начин се заставяш да постигнеш тази цел. Ти си обещала нещо на себе си и ще го приемеш сериозно. Когато кажеш: „Аз съм вдъхновение за другите“, ти си припомняш истината. Виждаш действията си по нов начин, знаеш, че те влияят на другите положително. И започваш да виждаш себе си в нова светлина – като вдъхновителка, на която винаги ѝ е било писано да бъде такава. 
     Не се притеснявай, ако утвържденията, които си избрала, не са съвсем точни. Важното е да отразяват крайната ти цел – къде искаш да бъдеш, а не къде си в момента. Те са инструменти за промяна и трябва да бъдат по-категорични и дръзки от естествения ти език. И така, като част от тази одисея към позитивното мислене и по-добрия живот помогни си сама и си кажи: „Аз ще…“. Изречи го на глас. Не е нужно да го казваш пред някого другиго. Може само да го прошепнеш. Но дори и така това ще бъде по-мощно оръжие срещу вътрешната ти негативност и бездействие, отколкото да се стесняваш и да мълчиш. Не губиш нищо, може само да спечелиш.

 

Изкуството да се самоутвърждаваш:


Как да използваш тази книга


Вземи книгата, отгърни на произволен цитат и нека тези думи са водещата ти мисъл за деня. Ако тази силна мисъл НАИСТИНА ти влияе, използвай я всеки ден и нека тя се превърне в твоя мантра. 
     Използвай тези вдъхновяващи идеи в речите си, на дъската си със задачи, като подпис на имейлите си, като псевдоним или мото в социалните мрежи. Ако това е любимата ти Велика Мисъл, може да си я татуираш от вътрешната страна на китката, където да я виждаш постоянно и да ти напомня за стойността ти като човек и за този прекрасен, необятен свят, в който живеем.
     Прочети няколко цитата и се „зареди“ за деня – нещо като инжекция под формата на думи. Ако се готвиш за презентация, продажба, интервю за мечтаната работа, поредното видео за „Ютюб“ или за много важна среща, тези утвърждения могат да ти дадат крила. 
     И не забравяй – трябва мислите ти да са щастливи, за да бъдеш щастлива и ти! Прегръдки и целувки от мен!

 

 

За какво служат тези цитати?


Около една трета от книгата е съставена от думи, които не съм измислила аз, а жени, далеч по-успели, по-известни и по-вдъхновяващи от мен. Не че се подценявам – и аз имам своите постижения, – но това е истината. Те са постигнали много и са си създали име. Исках да ги включа поради няколко причини.
     Първо, колкото повече жени, чиито думи ни напомнят за собствените ни преживявания, има, толкова по-рядко ще се чувстваме сами. Целта на тази книга е да те окуражи и да повдигне духа ти, а какъв по-добър начин да го постигне от това да ти покаже с колко много жени би могла да се идентифицираш. Жени, които дори не познаваш! И са точно като теб: човешки същества, които са плакали, когато са се родили, и са работили упорито всеки ден след тази първа пролята сълза, за да стигнат там, където са в момента. В крайна сметка светът е малък.
     Освен това исках да ти покажа, че няма един-единствен правилен начин, по който да живееш живота си. Всички жени, цитирани в книгата, са напълно различни и уникални посвоему личности. Няма да си съгласна с всички – дори аз самата не съм, а написах тази книга, – но това е страхотно! Въпреки това всички те са известни, успели и впечатляващи личности и всяка от тях има какво да сподели. Можем да се вдъхновяваме от успехите им, докато се борим за своите. Те не са били съвършени, също като нас. Но това не ги е спряло. Всъщност са приели недостатъците си – все пак те са им помогнали да станат такива, каквито са. Тези невероятни жени са постигнали успехите си, спечелили са наградите си, преодолели са трудностите по пътя си по най-различни начини – ние също можем да го направим.
     И последно – тези жени диктуват модата. Те предизвикват нови вълни, нарушават традициите и разтърсват света. И всички те са започнали от нулата. Взели са каквото имат – а в някои случаи не са имали почти нищо! – и са го използвали, за да се превърнат във вдъхновение, независимо дали винаги са се стремели съзнателно към това. И знаеш ли какво? Ти също можеш да го постигнеш.
      Затова грабвай маркерите, няколко цветни химикалки и колкото позитивна енергия можеш да събереш и започвай да прелистваш. Знам, че ще се справиш. Готова си да се утвърдиш и да победиш.


Като начало — води си дневник


В края на книгата има двайсет упражнения под формата на въпроси в дневник. Те ще ти помогнат да осъзнаеш целите и стремежите си, след което да намериш разумни и практични решения как да ги постигнеш.
     Ето някои примерни въпроса, които ще откриеш в края на книгата:

  •      Избери си вдъхновяващ цитат. Защо те вдъхновява? Как ще се възползваш от това вдъхновение още днес?
  •      Как би могла да водиш по-здравословен начин на живот? Какви малки стъпки ще предприемеш всеки ден, за да реализираш тези идеи?
  •      Какви промени желаеш да настъпят в любовния ти живот? Кои утвърждения биха ти помогнали да направиш тези промени?

     Както виждаш, тези въпроси ще ти помогнат да приложиш на практика съдържанието на книгата – цитатите, биографиите и утвържденията. Те са трамплин, начало. След като отговориш на въпросите, те съветвам да продължиш да записваш целите и напредъка си, както и утвържденията и цитатите. Бъди реалист относно онова, което можеш да постигнеш. Не надценявай способностите си, но и не подценявай амбицията си. Можеш да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света, и можеш да постигнеш промените, които желаеш да видиш в живота си.

 

 

Подобни Заглавия
#ШЕФКАТА
Животът на 17-годишната София Аморусо се свежда до пътуване на автостоп, дребни кражби и ровене по кофите за бе...
Цена: 13,00лв.
Как да бъдеш супершефка
  ВНИМАНИЕ: Тази книга не съдържа обнадеждаващи мисли, талисмани или остроумни цитати. Така е, защото ус...
Цена: 25,00лв.
Издателство Вакон © 2023 - Изработен от iSenseLabs