Езици Български English
Категории
Кошницата е празна!
Приложи

Човекът от ЕВЕРЕСТ

Автобиографията на Тенсинг Норгей

Автор: Джеймс Улман
Код на продукта:245
Наличност:В наличност
Превод: © Захари Рашков
Дизайн корица: Издателство "Вакон"
Редактор: Виолета Савова, Кристина Димитрова
Консултант катерене: Момчил Дамянов
Корица: Мека
Размери: 142x210
Националност: Английска
Брой страници: 320
ISBN: 978-619-7300-68-0
Коректор: Мариана Пиронкова
Цена: 17,00лв.
Кол-во:

Резюме

Човекът от ЕВЕРЕСТ

 

.

„Човекът от Еверест“ е не просто разказ за един обикновен човек, който се изчаква до най-високата точка на Земята, а откровена и смирена изповед. Тенсинг Норгей неведнъж подчертава, че двамата с Хилари изкачват върха само защото други преди тях са проправили пътя. Ето защо победата не принадлежи на един човек или една нация, а на цялото човечество.

Норгей се ражда в подножието на Хималаите и посвещава живота си на планината. С помощта на американския писател Джеймс Рамзи Улман той проследява пътя си до върха, като последователно разказва за британските експедиции от северната страна; ужасяващата експедиция до Нанда Деви; нелегалния опит да изкачат Еверест с Ърл Денман; швейцарските експедиции, които достигат рекордна за времето си височина; и разбира се, за експедицията на сър Джон Хънт, която в крайна сметка покорява върха.

В своята автобиография Норгей не просто разказва за физическите изпитания и саможертвите си в планината, а и за всичко, което тя му е дала. За да бъде човек добър алпинист, смята Норгей, той трябва да притежава не само способности, а и спортсменски дух и благородство. 

Отзиви (2)

Автор

 

.

Тенсинг Норгей е роден през 1914 г. в Непал. Точната дата на раждането му не е известна, но се знае, че е било в края на май. По-късно Норгей избира 29 май за своя рождена дата, защото именно тогава изкачва Еверест. Покорителят на Чомолунгма всъщност се ражда с друго име, но по препоръка на виден лама, който му предрича величие, името е променено. Като малък самият той известно време се обучава за лама, но бяга от манастира, а после цял живот съжалява, че е останал неук. Участва в многобройни експедиции, седем от които са до Еверест. Едва на последната заедно с Едмънд Хилари достигат върха. Норгей е не просто най-добрият шерпски катерач за своето поколение, а и първият азиатец с обикновен произход, който достига световна слава. След покоряването на върха ръководи алпинистки тренировъчен център в Дарджилинг, а по-късно основава и собствена компания. Умира в Дарджилинг през 1986 г.

Откъси

.

Подобни Заглавия
Моите планини
„Валтер Бонати беше последният и най-значим представител на класическия алпинизъм“. Това са думи многократ...
Цена: 16,00лв.
Издателство Вакон © 2022 - Изработен от iSenseLabs